onsdag 4 september 2013

Dag 96 - Fytokemikalier

Det är dags att nämna fytokemikalier. Vad är det??? Jo, det är superämnen som finns i raw food, alltså grönsaker, frukt, bär, frön och nötter. De anses inte vara livsnödvändiga, såvitt vetenskapen vet idag, men deras hälsoeffekter är fantastiska. Detta är ett område som man inte forskat klart om och man tror att det kan finnas runt hundratusen olika fytokemikalier, men ofta finns hundra olika, eller mer fytokemikalier i en enda planta. Några av effekterna av fytokemikalier är följande

- antioxidativa (dvs de neutraliserar fria radikalier som annars skadar kroppen)
- sänker högt kolesterol
- antiinflammatoriska
- antibakteriella, motverkar svamp och virus i kroppen,
- bra för hjärtat, sänker t ex blodtrycket
- motverkar benskörhet
- anticancerogena

Ät grönsaker och frukter av olika färg för att få i dig många olika fytokemikalier. Superstjärnorna när det gäller fytokemikalier är de mörkgröna grönsakerna, t ex spenat, grönkål, broccoli, men också blåbär, tomater, vitlök, linfrön och citrusfrukter.

Varför man helst ska äta grönsakerna råa är förstås för att upphettning och bearbetning av grönsakerna oftast medför att fytokemikalierna förstörs eller blir färre. I vetemjöl har t ex 95 procent av vetets fytokemikalier förstörts. Vissa grönsaker får dock förhöjt fytokemikalievärde vid uppvärmning, t ex tomater. I tomater ökar ämnet lykopen. När det gäller t ex broccoli, morötter och zucchini är resultatet blandat då vissa ämnen blir bättre, medan andra försämras. Ju längre koktid och högre värme desto mer förstörs fytokemikalierna.


Källa: En bok som heter Becoming Raw - The Essential Guide to Raw Vegan Diets, skriven av bl a dietisterna Brenda Davis och Vesanto Melina. Jo, jag roar mig med att läsa engelska böcker om näringslära på kvällen ;-)

Blir du inte sugen på att äta en massa frukt och grönsaker nu? (Psst... mörk choklad innehåller också fytokemikalier.)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar