tisdag 29 april 2014

Bättre än på restaurang

Jag gillar mat. Det torde inte ha gått nån förbi. Jag är också en frekvent restaurangbesökare, eftersom jag ofta inte har tillgång till ett kök när jag är ute och far. Jag har också höga krav på mat.

För några veckor sedan åt jag kantarellrisotto på restaurang. Den var helt ok, men jag tänkte att det där kan jag göra bättre. Jag var förstås tvungen att testa. Det gjorde jag häromdagen och jag fick till en riktigt god och krämig risotto av sådant som jag hade hemma. Se till att ha hemma avorioris, lök, vitt vin och ost. Då kan man alltid slänga ihop en enkel risotto. Såhär gjorde jag denna gång.


Kantarellrisotto 2-4 port, beror på hur mycket man vill ha
3-4 dl kantareller
1 gul lök (man brukar använda schalottenlök, men jag hade gul lök hemma, så det fick bli det)
2 dl avorioris
2-3 dl vitt vin
grönsaksbuljongpulver och hett vatten, eller färdigspädd buljong
vit tryffelolja
lagrad ost (jag gillar västerbottensost eller parmesan, men nu hade jag en annan lagrad ost hemma)
salt och svartpeppar
smör till stekning

Stek kantarellerna i mycket smör så de blir lite knäckiga i smaken. Ta undan. Svetta löken i stekpannan men låt den inte ta färg, häll på avorioriset och låt fräsa med ca 30 sekunder, häll på vinet.

Låt vinet reducera ner en del och börja sedan späda med buljong. Var nog med att röra om ofta, späd på mer buljong när det behövs.

Jag vet inte riktigt hur mycket buljong jag tog, men riset ska bli kokt och det ska vara en lagom smetig konsistens (visst är jag bra på att förklara?). Man häller på lite buljong, rör om och låter den koka in på medelvärme, och så håller man på så till det känns mer eller mindre klart.

En stund innan det var klart lade jag i kantarellerna och lät dem puttra med för att ge smak till risotton. När det börjar kännas klart, häll på några droppar tryffelolja, om du gillar det, men passa så det inte kommer för mycket. Och så på med en massa riven god lagrad ost. Rör om och låt osten smälta ner. Klart, krämigt och gott.

Det blev godare än på restaurangen.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar