Raw food är knappast etablerat i området, men intresset för föreläsningen var stort. Sittplatserna i klassrummet, på folkhögskolan där föreläsningen hölls, tog slut. Föreläsare var Rebecca Tornberg, som bor utanför Umeå och har ätit raw food (inte helt och hållet) i 4-5 år.
Föreläsningen som hon höll om grunderna i raw food var mycket bra. Vissa åhörare förhöll sig lite skeptiska till ämnet, men det är bara att vänta, när man presenterar ett helt nytt synsätt på kosthållning för personer som har många år på nacken inom traditionell matlagning. Och så blir en del lite förvirrade när de får höra att man inte ska vara rädd för kolhydrater. "Va?!" Många var dock väldigt intresserade av ämnet och skrev upp sig på Rebeccas maillista.
För min egen del tyckte jag mest att det var roligt att få höra någon tala IRL om raw food, efter att ha plöjt en del böcker och x antal timmar på youtube de senaste åren. Känns skönt att det finns fler rawfoodare i området, fler "galningar" som tycker att man faktiskt kan leva av frukt, grönsaker och nötter, och att det är då man får mest energi och uppnår bäst hälsoeffekter. Man kan dricka 1,5 liter apelsinjuice som måltid.
Det var också intressant att se vilken inriktning som Rebecca själv har inom raw food och hon följer den variant av raw food som jag också tycker verkar bäst, den som handlar om att äta så enkel raw food som möjligt, med lågt fettintag, inte för att fett är dåligt, men för att kroppen mår bäst av att inte äta för mycket fett. Hon förmedlade också en sund inställning till raw food på det sätt att man ska prova sig fram och känna vad som känns bäst för en själv och att man inte hux flux bara behöver lägga om hela sin kost utan att man kan ta det stegvis, börja med att införliva mer grönsaker till kosten, och drick mer vatten.
Här är en bild på den inspirerande föreläsaren. Hon har en egen youtubekanal som heter The Clean Vegan. Kolla in den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar