lördag 25 maj 2013

Amsterdam i bilder

Amsterdam kom och gick så fort. Det var en välbehövlig resa och vi hade det jättebra, förutom vädret. Man blev rätt så trött av alla intryck och av att hålla igång från morgon till sen kväll.
 
Här kommer några bilder.
Red light district såg inte riktigt ut som jag trodde. Amsterdams äldsta stadsdel, som är riktigt mysig, men vars gränder dock visar upp en kommers som inte kändes ok. 
Gänget samlat på en mycket bra japansk restaurang, som hade jättegod mat. Vissa i sällskapet påpekade att den röda och svarta inredningen och dova belysningen gav ett amsterdamskt porrigt intryck. Restaurangen får stort plus för att de hade hiss upp till balkongen, så vi kunde sitta där, och dessutom hade de en bra handikapptoa, vilket annars är ytterst sällsynt.
 
Fika- och värmepaus intill blomstermarknaden. Nej, jag köpte inga tulpaner. Kameran redo och en balja kaffe, då har man det man behöver.
 
Trånga små gränder i Jordaan, där vi fick ett litet avbräck från centrums, av turister, packade gator. Där hittade vi vintageaffärer och en kvartersrestaurang som hade god mat.
 
Amsterdam by boat. Vi var förstås tvungna att åka lite på de många kanalerna och hade en speakerröst i högtalarna som vi hörde sisådär bra, men lite lärde vi oss kanske något. Sen såg vi vissa hus som är smalare än andra.
 
Ett par matbilder känns på sin plats. Det blev en hel del fiskrätter, som de är jättebra på, ovan grillad tonfisk och bredvid en härlig jordgubbsbakelse. En del av maten var som små konstverk. Hur får man till sånt mönster på såsen?
 
Amsterdam by night. Amsterdam är en trygg stad, även när man strosar runt sent bland gränderna. Eller så var det vi som inte fattade bättre.
  
Resan ledde till ett och annat skratt. Vi tyckte att namnet på den här baren var som menat för oss, eller...?
 
 
Inget Amsterdam utan Rembrandts Nattvakten, som vi beskådade både som staty på Rembrandtplein och tavla på Rijksmuseum.

Staden är helt klart värd att besöka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar