lördag 28 juni 2014

Varför kött?

Dags för ett inlägg om ett ämne som många känner starkt för, på ett eller annat sätt. Starkt för eller starkt mot. Särskilt kanske nu, i grilltider. Varför väljer vi att äta kött? 

Mitt förhållande till kött är komplicerat, eller egentligen inte, jag har en klar ståndpunkt, men jag klarar inte alltid av att leva upp till den. Då blir jag irriterad på mig själv, när jag inte lever som jag lär, men det är jag inte den första att göra. 

Jag äter kött. Ibland. Fastän jag anser mig vara vegetarian, eller pescetarian, dvs äter fisk och skaldjur. Helst skulle jag vilja säga att jag är vegan, för det stämmer bäst överens med mina moraliska värderingar, som jag alltså inte lyckas leva upp till. Alltid när jag försöker ursäkta för mig själv att jag kan ta en bit kött slutar den inre argumentationen alltid med följande slutsatser. 

1. Jag tycker att det är gott.
2. Ibland kan jag inte stå emot. 
3. Alla övriga argument för kött handlar egentligen om att jag försöker ursäkta punkt 1-2, men kommer alltid fram till att det inte finns nån ursäkt. 

Jag behöver inte äta kött, och jag kan inte rättfärdiga att ett djur ska behöva dö för att jag under några minuter ska få känna smaken av en av dess tillredda döda kroppsdelar mot min tunga. Så enkelt är det. Men jag gör det ändå. Och inte bara jag, utan en majoritet av alla oss andra också. Och de flesta tycker att det är helt ok, till och med att det är mer ok än att inte äta kött. Så normaliserat är det. 

Det fanns kanske en tid då människan, i vissa delar av världen i alla fall, kände sig nödgad att äta kött, annars skulle man inte ha överlevt, och det argumentet har jag inte något problem med. Om det inte fanns något annat val skulle antagligen jag också kunna tänka mig att nacka eller sätta en kula i nåt levande. Men idag handlar det inte om överlevnad. Det handlar om ovan, punkt 1-2. Det är gott, vi står inte emot och socialiseringen ser till att vi inte kan känna det makabra sambandet mellan middagen och döden. 

När vi ser på film hoppas vi alltid att den hjälplösa ska klara sig och att översittaren ska få vad den förtjänar. Ser vi ironin i det? När kommer vi att få det vi förtjänar? Eller det kanske redan har börjat. Vår köttkonsumtion förvärrar både miljön och vår hälsa, och kom inte dragandes med LCHF eller Atkins för det är INTE bra för hälsan i längden och absolut inte hållbart ur ett globalt perspektiv. Om alla tuggade grönsaker skulle både vi och miljön må bättre. Proteinet? Snälla nån, det finns protein så det räcker och blir över i allt annat som vi äter. 

När jag började utesluta kött gjorde jag det av hälsoskäl. Det är allmänt vedertaget att reumatiker mår bättre av att inte äta kött. Och det gör egentligen andra också, de som vågar testa så länge att de känner skillnaden. Ju längre tiden går blir jag mer och mer etisk vegetarian eller vegan, men ibland halkar jag dit igen. Men jag frågar mig då alltid: Varför kött? Och när ska vi sluta med dumheterna? 

Varför vill vi gosa med vissa? 


Och göra såhär med andra? 



5 kommentarer:

  1. Det här är så intressant!

    Jag äter mycket fisk och ägg, en del kött och nötter, och mycket ekologiskt odlade grönsaker. Till det massor med äkta, gott och hälsosamt smör.

    Jag försöker välja kött från gårdar där jag vet att djuren har det bra, och att vägen till slakt är kort. Jag tycker också det är värt pengarna att köpa ägg från gårdar där hönsen verkligen går fritt. Bra mat måste få kosta lite mer.

    Jag funderar på hur det skulle se ut om alla blev vegetarianer. Kommer då alla kor, får, grisar och höns att försvinna? Och hur blir det med den biologiska mångfalden om vi odlar alla fält istället för att djuren får gå där och beta? Varifrån kommer gödseln till våra åkrar, blir det endast kemikalier i fortsättningen?

    Hur ser vi på rovdjuren som ofta fångar sitt byte på ett för oss grymt sätt. Är de elaka?

    Jag tror att många av oss kommer att äta kött i fortsättningen också, men att fokus måste riktas in på att djuren har ett värdigt och gott liv fram till slakten. Och att de får äta den mat som är naturlig för dem. Det jag har svårt för är att de som inte tänker så här tillåts att hålla djur, och inte minst alla dem som har sina sällskapsdjur som accessoarer.

    Risken finns att man kanske för att äta kött väljer konstig och ohälsosam mat. Det är bara att se hur margarin är tillverkat. Det är konstgjord mat som är skadlig för både människa och miljö och som endast duger till att putsa skorna med.

    Som avslutning vill jag ändå säga att jag blir glad över att någon är eller vill bli vegetarian. Det visar ofta ett gott hjärta och omtanke om levande varelser. Men i vår strävan efter det goda är jag rädd för att vi biter oss själva i svansen och skapar något som skadar både oss själva och naturen. Så tror jag i alla fall!

    Varma hälsningar från Skåne!

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Jo, frågan är mycket intressant och jag önskar att fler gör de val som du gör, där man tänker på djurens väl och att man väljer kött som är fritt från antibiotika mm. I Sverige har vi hårda restriktioner kring djurhållningen.

    Jag har inga illusioner om att alla kommer att bli vegetarianer, men kan ändå fundera över hur det skulle vara. Kor och höns skulle antagligen finnas i mycket mindre skala. Åkermarken skulle antagligen nyttjas till fullo för att odla frukt och grönsaker. Rester skulle komposteras och bli ny fruktbar jord. Jakt skulle möjligtvis behövas för att förhindra sjukdomar bland de vilda djuren, men i begränsad skala. Och människorna skulle må så mycket bättre både fysiskt och psykiskt.

    Men nu lever vi i en annan verklighet. Hej!

    Jo, frågan är mycket intressant och jag önskar att fler gör de val som du gör, där man tänker på djurens väl och att man väljer kött som är fritt från antibiotika mm. I Sverige har vi hårda restriktioner kring djurhållningen.

    Jag har inga illusioner om att alla kommer att bli vegetarianer, men kan ändå fundera över hur det skulle vara. Kor och höns skulle antagligen finnas i mycket mindre skala. Åkermarken skulle antagligen nyttjas till fullo för att odla frukt och grönsaker. Rester skulle komposteras och bli ny fruktbar jord. Jakt skulle möjligtvis behövas för att förhindra sjukdomar bland de vilda djuren, men i begränsad skala. Och människorna skulle må så mycket bättre både fysiskt och psykiskt.

    Men nu lever vi i en annan verklighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och visst finns det mycket dålig vegansk och vegetarisk mat. Det gäller att välja sk ren mat, inte halvfabrikat och tillsatser.

      Med vänlig hälsning, Sophie

      Radera
  3. Jo, vi har hårda restriktioner kring djurhållningen i Sverige, men det är ändå inte tillräckligt. Med jämna mellanrum läser man ju i tidningarna om hemska fall av djurplågeri.

    I min önskevärld går vi mer mot småskaliga gårdar, mer hur det var förr i tiden (usch vad gammal jag låter!). Jag minns hur jag som barn såg mormor nacka hönor bakom vedboden. Hemskt, men hönan hade levt gott fram tills dess i alla fall. I dag går det ju inte att köpa en höna längre, det är små ynkliga broilers som slaktas bara några veckor gamla. Och allt ska vara filéer.

    När jag köper kyckling så ska de väga runt 2 kg. Av annat kött köper jag lite "sämre" delar som sen får puttra i lergrytan hela dagen. Eller vilt. Alltid svenskt. Det är nyttigt och gott för mig, om jag får lägga till bra grönsaker förstås. Frukt undviker jag eftersom det höjer blodsockret alldeles för mycket hos mig och blir en start för många sjukdomar. Blåbär äter jag varje dag, ekologiska förstås!

    Har man bara tillräckligt med kunskaper så tror jag inte det spelar så stor roll om man äter en del kött, är vegan eller vegetarian. Det gäller att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler och välja bort den dåliga maten.

    SvaraRadera
  4. När det gäller om det är etiskt försvarbart att äta kött, skiljer sig våra åsikter åt förstås. Jag rättfärdigar mina beslut genom att välja kött från bra uppfödning.

    SvaraRadera