torsdag 14 maj 2015

Gott från björken

Kommer ni ihåg det här? Jag hade nästan glömt bort den här gamla traditionen, till en kompis häromdagen påminde mig om att björksaven står redo i björkarna nu. I alla fall här uppe i norr. Längre ner i söder har tiden kanske redan passerat.

Björksav sägs vara otroligt nyttigt och bland annat hämma, och kanske till och med bota (?), cancer. Den innehåller bl a mineraler och antioxidanter. Björken sparar näring under vintern för att ha till våren när löven ska spricka ut. När det blir några plusgrader ute börjar björken förbereda för lövsprickningen och suger upp vatten från marken och näringen frigörs. Det är den saven som man kan tappa från trädet. Det funkar bara under några veckor på våren.

För att få ut det goda ur trädet kan man endera skära av en gren och tappa från den eller borra ett litet hål i trädet och tappa från det genom ett rör. Man kan få rätt många liter från ett träd, men var lite varsam mot trädet och ta måttligt från det för att inte skada det. Sen pluggar man igen hålet igen så fortsätter björken leva och "blöder" inte ihjäl.

Björksaven kan sparas i kylskåp i några dagar eller frysas ner om man vill spara den längre. Drick saven som den är eller använd i smoothie. Naturens egna näring! Skål!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar