söndag 21 december 2014

Nästan raw och väldigt goda praliner

De senaste veckorna har det varit ett flängande hit och dit, Stockholm, Umeå, Stockholm, Umeå. Nu är jag i alla fall hemma ett tag :)

Hemmet och julstöket har blivit väldigt eftersatt, men det har jag tagit igen en del i helgen. Julstök ägnar jag mig för övrigt inte mycket åt, men väl lite pyssel. Jag vägrar stressa under julen utan satsar på att njuta. 

I helgen har jag prövat mig fram när det gäller att göra praliner. Jag har inte utgått från något recept utan bara hittat på själv. Hag ville få dem så raw som möjligt också, men insåg att jag behövde använda kokossocker för det funkade inte med honung som sötning och söta måste de förstås vara. Det är ju ändå godis. Stevia gillar jag inte och torkad frukt kändes fel i det här sammanhanget. Kanske någon som har ett tips till mig om bra raw sötning för praliner? 

De med honung i blev så här. Rätt goda men inte snygga. Den ena är med citronsmak och den andra är med mandel/choklad/mint-smak. Yum!


De med kokossocker blev fina! 


Basen är kokosolja som jag smält på låg värme. Förstås inte det där hemska kokosfettet som säljs i block, utan kallpressad kokosolja. Sen har jag lagt till sötning, alltså kokossocker, och sen har jag experimenterat med olika smaker. Citronskal och lucuma i en variant. Mandel/raw choklad/pepparmyntsolja. Raw choklad och cayenne. 

Blandningarna hällde jag i en pralinform. Pralinerna fick stelna i kylen en stund. Sen är det bara att trycka ut ur formen och äta. Det enda som jag inte riktigt får till är att sockret inte vill lösa upp sig riktigt, vilket antagligen beror på att jag har för låg värme, men det funkar ändå smakmässigt och blir lite krokantaktigt. 

Alla väldigt goda! Mycket bättre än en Aladdin-ask! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar