onsdag 1 januari 2014

Gott rått år! Happy raw year!

Det nya året är här! Nya möjligheter, eller snarare an påminnelse om de möjligheter som föreligger, och som vi bör ta tag i. Nyårslöften? Jag har inte avgett något särskilt, men tänker fortsätta det hälsosamma spåret, och inte falla tillbaka, som det har blivit en tendens till under helgerna som nu varit. Back on track! Dessutom tror jag inte att jag är ensam som tänker så, så här kommer lite tips.

Nyårsmiddagen i huset blev en tvådelad sådan, en vanlig variant och en rå variant. Här är den råa varianten, som jag tycker är väldigt god och jag fortsätter knapra på resterna idag.

Förrätten bestod av rödbets- och zucchinicarpaccio med mango- och avokadosallad. Gott även med pilgrimsmusslor, kan jag tillägga.

Rödbets- och zucchinicarpaccio, med basilikaolja och mango- och avokadosallad (4 pers)
Carpaccio (brukar oftast bestå av rått kött, men det här är förstås en vegetarisk variant)
1 stor rödbeta
½ zucchini
Hur enkelt som helst, bara skiva det tunt och lägg på tallriken i önskad mängd.

Basilikaolja
1 rejäl näve färsk basilika
lite rivet citronskal
½ dl olivolja
Hacka basilikan. Riv citronskalet. Häll tillsammans med oljan i en mortel och mortla alltihop. Låt stå och dra i några timmar för bästa smak. Lägg sedan lite på carpaccion.

Mango- och avokadosallad
2 dl mango i bitar
1 avokado, skuren i tärningar
2 dl körsbärstomater
liten bit finhackad rödlök
citronpeppar
Blanda ihop allt och lägg upp på tallriken intill carpaccion.


Huvudrätten kan man säga nästan var en variant av tacos eller wrap, men med en indisk kryddning, och man fyller salladsblad istället för bröd.

Raw wrap (2 pers, eller en om man vill äta mycket)
Nötfärs
1,5 dl valnötter
1 liten zucchini
½ röd färsk chili
lite färsk hackad ingefära
1 klyfta färsk hackad vitlök
½ tsk torkad koriander
½ tsk spiskummin
½ tsk curry
1 lime, både lite av skalet och saften

Blanda allt i en mixer och mixa till grynig konsistens, inte slät, utan så att det påminner om tacofärs.

Tomatsås
2 dl körsbärstomater
1 näve hackad basilika
lite hackad rödlök
lite salt

Servera sedan med stora salladsblad som man kan fylla med färsen och tomatsåsen. Och så kan man förstås ha annat valfritt till, som på bilden med hackade tomater och gurka.


Efterrätten har jag ingen bild på men det blev äpplen skurna i bitar, marinerade i äppelmust och lite agave, samt hackad mynta i. Vi hade vanlig glass till det, men man kan ju välja en raw glass till, om man vill, för helt raw style. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar