måndag 3 augusti 2015

Tofu - en så-här-gör-du-odyssé med bilder

Tofu är vanligt att veganer äter istället för kött. (Det är förstås helt ok även för andra att äta tofu, såvida man inte känner att det hotar ens köttätande. Varning för vidgade vyer. Alltså inte helt riskfritt.)

Tofu är en form av ost av sojabönor. Jag hade fått för mig att det är rätt komplicerat att göra själv och helt lätt är det inte, kan jag säga nu när jag har testat. Egentligen är det inte svårt. Mer att det tar tid och på vägen är det några moment.

Receptet hittade jag i tidningen Vego nr 2/2015. Jag, som ofta gör avsteg från recept, har följt detta helt och hållet, eftersom jag var rädd att det inte skulle bli nån tofu annars. Om du vågar testa så gör man såhär:

Grundrecept sojamjölk eller tofu
Ger ca 5 liter sojamjölk eller ett block tofu ca 400 g, samt 1 liter okara.

500 g sojabönor
5 msk äppelcidervinäger
vatten

Utrustning som behövs:
stor gryta
silduk med ställning

Blötlägg sojabönorna i rikligt med vatten 10-12 timmar. Häll av vattnet.



Mixa bönorna med nytt vatten till en slät massa. Använd så mycket vatten som krävs för att mixern/matberedaren ska klara av jobbet.

 

Här kan jag säga att det inte räcker med en "normalstor" matberedare om drygt 1,5 liter. I sådana fall måste du dela upp det i två omgångar. Jag testade och det blev översvämning, men när jag sen delade den i två omgångar så funkade det. Det framgår inte riktigt i receptet i tidningen att det blir så pass stora volymer. Det behövs även en 10 liters gryta för att rymma all mängd.

Koka upp 4 liter vatten i en stor kastrull (alltså helst en gryta om 10 liter) eller två mindre kastruller. Rör ner sojamassan och låt sjuda upp.



Ta därefter av från plattan och låt stå i 5 minuter. Koka upp ännu en gång och sila.



Nu har du sojamjölk som ska bli till tofu. Spara restmassan av bönfibrer. På japanska kallas det för okara och är användbar som sojafärs, i bakning, i sallader och röror.



Rengör silduken så gott det går, den ska användas igen.

Låt sojamjölken svalna något och värm den därefter ännu en gång. Låt sjuda i ca 5 minuter under omrörning. Värm 5 msk äppelcidervinäger och 6 dl vatten i en separat kastrull.



Ta av sojamjölken från plattan och häll i 1/3 av vinäger/vattenblandningen. Rör ett varv medsols med sleven, håll sedan sleven still till dess att virveln avstannat. Vänta 5 minuter. Häll därefter i resterande vinägervatten och rör ett varv motsols. Låt stå i 15 minuter. Nu ska mjölken ha koagulerat till en klumpig massa.



Lyft försiktigt över klumparna, gärna med en hålslev, till silduken som placerats över ett durkslag och låt den rinna av.



Pressa sedan ur så mycket vätska som möjligt innan duken med tofu placeras i kallt vatten (här gjorde jag ett avsteg från receptet för jag satte den inte i något kallt vatten), under press från något tungt, i 30 minuter.


Tofu under press...













Klart!



Tofun håller i kylen i några dagar, kan sättas i vattenbad i kylen, enligt receptet. Jag lade en bit i kylen i en skål utan vatten, håller säkert några dagar, och så frös jag in resten, även okaran.

Betydligt godare än den köpta tofun som jag inte är något fan av. Nu är det bara att experimentera. Tofu smakar inte så mycket utan behöver en del kryddor. Hittills har jag gjort följande av tofun.


Tofubiffar med rostad blomkål

Marinerad och stekt tofu med sallad
Okara-wok, kryddad och stekt okara med ris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar