söndag 31 augusti 2014

Raw food sprider sig

Jag läste i Bladet, den lokala lilla tidningen om vad som händer i området, att Storuman skulle ha skördemarknad och bäst av allt allt det skulle vara en föreläsning om raw food där! En liten bit är det ju till Storuman härifrån, 13 mil, men med våra mått mätt så är det ju nästgårds, så jag begav mig förstås dit igår.

Raw food är knappast etablerat i området, men intresset för föreläsningen var stort. Sittplatserna i klassrummet, på folkhögskolan där föreläsningen hölls, tog slut. Föreläsare var Rebecca Tornberg, som bor utanför Umeå och har ätit raw food (inte helt och hållet) i 4-5 år.

Föreläsningen som hon höll om grunderna i raw food var mycket bra. Vissa åhörare förhöll sig lite skeptiska till ämnet, men det är bara att vänta, när man presenterar ett helt nytt synsätt på kosthållning för personer som har många år på nacken inom traditionell matlagning. Och så blir en del lite förvirrade när de får höra att man inte ska vara rädd för kolhydrater. "Va?!" Många var dock väldigt intresserade av ämnet och skrev upp sig på Rebeccas maillista.

För min egen del tyckte jag mest att det var roligt att få höra någon tala IRL om raw food, efter att ha plöjt en del böcker och x antal timmar på youtube de senaste åren. Känns skönt att det finns fler rawfoodare i området, fler "galningar" som tycker att man faktiskt kan leva av frukt, grönsaker och nötter, och att det är då man får mest energi och uppnår bäst hälsoeffekter. Man kan dricka 1,5 liter apelsinjuice som måltid.

Det var också intressant att se vilken inriktning som Rebecca själv har inom raw food och hon följer den variant av raw food som jag också tycker verkar bäst, den som handlar om att äta så enkel raw food som möjligt, med lågt fettintag, inte för att fett är dåligt, men för att kroppen mår bäst av att inte äta för mycket fett. Hon förmedlade också en sund inställning till raw food på det sätt att man ska prova sig fram och känna vad som känns bäst för en själv och att man inte hux flux bara behöver lägga om hela sin kost utan att man kan ta det stegvis, börja med att införliva mer grönsaker till kosten, och drick mer vatten.

Här är en bild på den inspirerande föreläsaren. Hon har en egen youtubekanal som heter The Clean Vegan. Kolla in den.


Kom på att jag kanske inte nämnt här på bloggen att jag har Instagram, tänker att det är mest folk som jag redan känner som är här, men jag vet ju att det är en del av er andra som kikar in också. Ni hittar mig på @sophielovesraw men med varning för bilder på mest en massa frukt och grönsaker.

onsdag 13 augusti 2014

Kval

Den senaste tiden har känts rätt kvalfylld. Livet har så många val, och nu menar jag inte höstens politiska val. Jag talar om andra val. Främst bostad och arbete i detta fall. 

Jag har både det jobb som jag vill ha och den bostad som jag vill ha. Problemet är att de inte riktigt synkar. Ni som känner mig vet att jag reser väldigt mycket och under den kommande hösten blir det ännu mer resande, så mycket att jag antagligen måste se över möjligheten att i alla fall tillfälligt bo någon annanstans. 

Det mest logiska vore egentligen att flytta till stan, Stockholm eller Umeå. Men jag vill inte lämna fjällen, även om jag faktiskt skulle gilla stan också. Fjällen har dock alltid känts mest hemma. I stan kan jag känna mig instängd och fången. Stan har många positiva sidor och erbjuder egentligen mer aktiviteter som funkar för mig, vänner och brett socialt umgänge och andra festligheter, men det är ändå något som fattas. Hm...

Olika inre logiska och mindre logiska resonemang avlöser varandra. 

Här gillar jag att vara...


Men det här är inte heller fel...


Jag vet ju att det är ett lyxproblem, men just nu känns det inte helt enkelt. 

Kan jag inte bara bestämma mig nån gång?!

söndag 3 augusti 2014

Inte en människa i närheten, trodde jag

Sista dagen på semestern. Inne på de sista timmarna på semestern. Borde kanske ha jobbångest men det har jag inte, fastän jag hade förstås inte sagt nej till några dagar till i stugan. 

Vädermässigt går denna sommar till historien. Jag har verkligen inte saknat att åka utomlands. 

Idag inledde jag dagen med solande, och eftersom vi är i stugan blev det väldigt lättklätt solande. Jag kunde inte låta bli att skratta åt mig själv när jag satt insmord i olja, i bara trosorna, med flugsmällan i högsta hugg för att jaga bort en enveten och närgången geting, lyssnandes på Femtio nyanser (litteratur som jag trodde skulle vara sexig, men mest bara gör mig irriterad, förstår inte hypen över den, ni som läst den förstår dock ytterligare en dimension i det komiska). "Tur att ingen ser mig", tänkte jag. Och nej, det finns inte bildbevis. 


Nöjd över att det inte fanns en människa i stugorna runt omkring satt jag i godan ro i solen, men plötsligt så hörde jag en båt, och motorljudet kom allt närmare. Den var uppenbarligen på väg till vår stuga! Det finns ju några stugor på andra sidan viken, inte att förglömma, och därifrån kom besöket. Det blev förstås ilfart in för att slänga på mig nåt i klädväg. 

Nu, några timmar senare, lite mer anständig, är det dags att dra tillbaka till civilisationen. Nöjd över en härlig semester.