lördag 28 juni 2014

Varför kött?

Dags för ett inlägg om ett ämne som många känner starkt för, på ett eller annat sätt. Starkt för eller starkt mot. Särskilt kanske nu, i grilltider. Varför väljer vi att äta kött? 

Mitt förhållande till kött är komplicerat, eller egentligen inte, jag har en klar ståndpunkt, men jag klarar inte alltid av att leva upp till den. Då blir jag irriterad på mig själv, när jag inte lever som jag lär, men det är jag inte den första att göra. 

Jag äter kött. Ibland. Fastän jag anser mig vara vegetarian, eller pescetarian, dvs äter fisk och skaldjur. Helst skulle jag vilja säga att jag är vegan, för det stämmer bäst överens med mina moraliska värderingar, som jag alltså inte lyckas leva upp till. Alltid när jag försöker ursäkta för mig själv att jag kan ta en bit kött slutar den inre argumentationen alltid med följande slutsatser. 

1. Jag tycker att det är gott.
2. Ibland kan jag inte stå emot. 
3. Alla övriga argument för kött handlar egentligen om att jag försöker ursäkta punkt 1-2, men kommer alltid fram till att det inte finns nån ursäkt. 

Jag behöver inte äta kött, och jag kan inte rättfärdiga att ett djur ska behöva dö för att jag under några minuter ska få känna smaken av en av dess tillredda döda kroppsdelar mot min tunga. Så enkelt är det. Men jag gör det ändå. Och inte bara jag, utan en majoritet av alla oss andra också. Och de flesta tycker att det är helt ok, till och med att det är mer ok än att inte äta kött. Så normaliserat är det. 

Det fanns kanske en tid då människan, i vissa delar av världen i alla fall, kände sig nödgad att äta kött, annars skulle man inte ha överlevt, och det argumentet har jag inte något problem med. Om det inte fanns något annat val skulle antagligen jag också kunna tänka mig att nacka eller sätta en kula i nåt levande. Men idag handlar det inte om överlevnad. Det handlar om ovan, punkt 1-2. Det är gott, vi står inte emot och socialiseringen ser till att vi inte kan känna det makabra sambandet mellan middagen och döden. 

När vi ser på film hoppas vi alltid att den hjälplösa ska klara sig och att översittaren ska få vad den förtjänar. Ser vi ironin i det? När kommer vi att få det vi förtjänar? Eller det kanske redan har börjat. Vår köttkonsumtion förvärrar både miljön och vår hälsa, och kom inte dragandes med LCHF eller Atkins för det är INTE bra för hälsan i längden och absolut inte hållbart ur ett globalt perspektiv. Om alla tuggade grönsaker skulle både vi och miljön må bättre. Proteinet? Snälla nån, det finns protein så det räcker och blir över i allt annat som vi äter. 

När jag började utesluta kött gjorde jag det av hälsoskäl. Det är allmänt vedertaget att reumatiker mår bättre av att inte äta kött. Och det gör egentligen andra också, de som vågar testa så länge att de känner skillnaden. Ju längre tiden går blir jag mer och mer etisk vegetarian eller vegan, men ibland halkar jag dit igen. Men jag frågar mig då alltid: Varför kött? Och när ska vi sluta med dumheterna? 

Varför vill vi gosa med vissa? 


Och göra såhär med andra? 



tisdag 17 juni 2014

Släktträff

I helgen var det släktträff i Östervik, en fin liten bondgård utanför Storuman. Vi som samlades var ättlingar till Maria och Johan Johansson, min mormors föräldrar.

Runt 100 personer samlades och då var det långt ifrån alla som var där, och långt ifrån alla namn fastnade... Det hinner hända saker på några generationer. Roligt att en del är riktigt engagerade. Tyvärr är det nog många från vår yngre generation som inte känner riktigt samma engagemang, men det var bra ordnat och kul att träffa den grenen av släkten. Man kan ju hoppas att det blir lite oftare. 

Man har till och med rest en minnessten.


Och så några av de som samlats. 


Vår lilla stuga ligger bara fem minuters båttur över viken. 


Permon är dock svår att ta i båten så det fick bli den långa bilvägen runt istället.

onsdag 4 juni 2014

At home

Hemkomna sedan några dagar. Jag trivdes bra i London och hade nog kunnat stanna ett tag till. Regnet hängde över oss en del så vädret hade kunnat varit bättre, men jag var utrustad. Vädret på nyheterna definierades som "wet" eller "drier" och "only some showers". Undrar om kategorierna "dry" eller till och med "sunny" existerar?


Vi avverkade några mil till fots och hann även testa tunnelbana, buss, båt och tåg. Allt funkade fint med permon. Elektriska ramper på bussarna. Funkar bra i varmare klimat, men jag gissar att de snabbt skulle ge upp med is och grus i maskineriet. 

Maten måste jag nämna, för den var jättegod. Tror inte att jag åt nåt som var dåligt. Goda vegetariska rätter eller pescetariska. Mums. Jag som förväntat mig en grå massa av inälvor med ett tjockt lager fett på. Nej, jag har inga fördomar. Fick till och med se jackfruit och durian, många rawfoodares heliga graal. 


En retur till London är ett måste.