tisdag 29 april 2014

Bättre än på restaurang

Jag gillar mat. Det torde inte ha gått nån förbi. Jag är också en frekvent restaurangbesökare, eftersom jag ofta inte har tillgång till ett kök när jag är ute och far. Jag har också höga krav på mat.

För några veckor sedan åt jag kantarellrisotto på restaurang. Den var helt ok, men jag tänkte att det där kan jag göra bättre. Jag var förstås tvungen att testa. Det gjorde jag häromdagen och jag fick till en riktigt god och krämig risotto av sådant som jag hade hemma. Se till att ha hemma avorioris, lök, vitt vin och ost. Då kan man alltid slänga ihop en enkel risotto. Såhär gjorde jag denna gång.


Kantarellrisotto 2-4 port, beror på hur mycket man vill ha
3-4 dl kantareller
1 gul lök (man brukar använda schalottenlök, men jag hade gul lök hemma, så det fick bli det)
2 dl avorioris
2-3 dl vitt vin
grönsaksbuljongpulver och hett vatten, eller färdigspädd buljong
vit tryffelolja
lagrad ost (jag gillar västerbottensost eller parmesan, men nu hade jag en annan lagrad ost hemma)
salt och svartpeppar
smör till stekning

Stek kantarellerna i mycket smör så de blir lite knäckiga i smaken. Ta undan. Svetta löken i stekpannan men låt den inte ta färg, häll på avorioriset och låt fräsa med ca 30 sekunder, häll på vinet.

Låt vinet reducera ner en del och börja sedan späda med buljong. Var nog med att röra om ofta, späd på mer buljong när det behövs.

Jag vet inte riktigt hur mycket buljong jag tog, men riset ska bli kokt och det ska vara en lagom smetig konsistens (visst är jag bra på att förklara?). Man häller på lite buljong, rör om och låter den koka in på medelvärme, och så håller man på så till det känns mer eller mindre klart.

En stund innan det var klart lade jag i kantarellerna och lät dem puttra med för att ge smak till risotton. När det börjar kännas klart, häll på några droppar tryffelolja, om du gillar det, men passa så det inte kommer för mycket. Och så på med en massa riven god lagrad ost. Rör om och låt osten smälta ner. Klart, krämigt och gott.

Det blev godare än på restaurangen.    

måndag 28 april 2014

Dåligt fiske och vintern rasar

Det har blivit lite fiskande i år och de gånger jag har varit ute har fisken inte varit på hugget, men nöjd blev jag i alla fall när jag fick den här förra veckan. 


Den är inte enorm, men ändå den största jag fått i år. Nu är fisket dessutom uselt och det är rätt fult ute med brunsvart snö intill vägarna, lerigt och eländigt.


Jag har istället börjat längta efter att våren ska ta ett starkare grepp och se till att det blir sommar snart. Om någon vecka drar jag till Skåne en sväng och det ska bli härligt. Då hoppas jag på värme och sol och någon vecka efter det så åker jag till London i några dagar! 

torsdag 17 april 2014

Zpaghetti med quornfärssås

Här kommer ett mattips för dig som är trött blir trött på påskmaten i helgen. Den här rätten slängde jag ihop häromdagen. Färssåsreceptet snodde jag från bloggen Susannes skafferi. Men det kommer här nedan också.

Zpaghetti med quornfärssås
1 påse quornfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl strimlade soltorkade tomater i olja
2 dl vitt vin
2,5 dl grädde (jag tog vispgrädde)
oliver
smör till stekning
salt och svartpeppar


Hacka lök och vitlök. Stek, häll på quornfärsen efter ett par minuter. Stek, peppra och salta. Häll på vinet, låt koka ner lite. Lägg sedan i tomaterna och häll på grädden. Låt puttra ihop lite. Tillsätt oliverna och låt dem bli varma. Servera tillsammans med zpaghetti (strimlad zucchini). Jag hade dessutom på en jättegod citronolja som jag fick av förra helgens gäster. En riktig höjdarmåltid.

Glad påsk!

tisdag 15 april 2014

En liten resumé

Det har varit mycket roligt de senaste veckorna.

På jobbet hade vi vårens stora konferens förra helgen i Stockholm, inklusive jubileumsmiddag och fest. Själva maten var ingen höjdare men festen var trevlig, skrålade i sång tillsammans med kollegorna till bandet som spelade. Facebookvänner har nog sett bildbevis också ;)

Helgen som nyss var hade jag besök av mina goda vänner Josefin och Maria. Jag kom hem fredag kväll efter att ha varit vaken från klockan 3 på morgonen, hunnit flygvägen Umeå-Stockholm för ett möte och sen Stockholm-Umeå + 40 mil i bil och sen blev det utgång på krogen när jag kom hem. En aningens övertrött så hade jag ändå lite energi över. Yolo, brukar det väl heta.


Lördagen blev det en sväng på sjön där vi fiskade, dock utan något vidare resultat, men trevligt hade vi i alla fall.


Efter att ha käkat god middag hemma i form av räkfrossa tog vi ännu en tur ut på krogen och dansade mest hela kvällen.


Nu försöker jag återgå till nåt slags normalt hemmatillstånd. Imorgon jobb, men sen blir det ledighet över påsken. Tjohoo!
 

tisdag 1 april 2014

Mycket nu

Oj, nu har jag varit dålig på att skriva. Just nu är det alldeles för mycket som händer i förhållande till tillgången på tid. 

Ränner i vanlig ordning upp och ner genom landet. Förra veckan blev det en sväng till Stockholm igen och så hem och nu är jag på väg ner igen. 

På vägen hem i helgen blev det ett stopp hos moster Helena som fyllde 70 år. Det var trevligt att träffa släkten och äta god mat. 

Det blev dessutom äntligen en fisketur på sjön. Har haft så lite tid att vara ute och när jag väl varit ledig så har vädret inte varit på min sida. 

Och så kom den här lilla gullhunden på besök. Nog skulle det vara mysigt med hund, men jag antar att den behöver en matte som är hemma lite oftare, annars torde jag få en uttröttad hundvakt...