söndag 29 september 2013

Jobb och raw lasagne

Började dagen i stugan, men kände ganska tidigt att jag behövde komma mig hem för att koppla upp mig med världen. Hopplöst att jobba utan nätet.


Jag försöker undvika att jobba på helgen, även om jag gillar mitt jobb, men jag anser att det är viktigt att inte jobba jämt. Ibland tycker jag emellertid att det känns bättre att jobba på helgen än att inte göra det. Hellre se till att få saker gjorda än att känna stress över att det måste göras.

Dagen har nu avslutats med raw lasagne till middag. Den blev mycket god! Så här gjorde jag.

Raw lasagne (4 port)

Lasagneplattor
1 zucchini

Tomatsås
2 tomater
10 blötladga soltorkade tomater
färsk timjan
färsk basilika
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk vitlökssalt
1/2 salladslök
1 avokado
citronpeppar

Övrig fyllning
10 små champinjoner
2 msk shoyu
2 tsk torkad oregano
1 riven morot

På toppen
1 avokado
tapenade av svarta oliver


Skiva champinjonerna, häll på shoyun och oreganon. Låt stå och dra medan du förbereder övrig fyllning. Hyvla zucchinin på längden med osthyveln så du får "lasagneplattor". Riv moroten grovt. Mixa ingredienserna till tomatsåsen. Lägg plattor i botten och varva sedan med tomatsås, plattor, champinjoner och morötter. Avsluta med att skiva en avokado som du lägger på toppen tillsammans med tapenaden. Jag åt den med lite plocksallad till.

lördag 28 september 2013

Är här

Jag har inte glömt bort bloggen. Har bara inte haft tid och inspiration att skriva. 

Hunnit vara till Stockholm ett par gånger denna vecka och varit på några viktiga jobbmöten. Mellan mötena blev det stopp för att äta dagens rawsallad på Renée Voltaire. Många fler verkar också tycka att det är ett bra lunchställe och i fredags fick vi stå med maten i hand innan vi till slut såg en lucka vid ett bord där vi trängde oss ner. Maten är värd besväret enligt mig. Peder var inte lika övertygad...


Idag har jag varit en sväng på bondens marknad i Umeå, innan det var dags att åka uppöver. Vilken lyx att få handla lokalproducerade kravodlade grönsaker. Har bunkrat upp värsta lagret och så kom jag på att jag bara ska vara hemma tre dagar innan jag åker bort igen... Typiskt, men jag kunde inte hejda mig. 

Nu har jag äntligen landat i stugan och ska vara här och jobba imorgon innan jag kör sista biten hem. 

söndag 22 september 2013

Fest igår

Vad gör man inte för att ha lite kul, även om det är en bit bort?

Igår blev det att ta sig en sväng ner till Umeå för att gå på inflyttnings-/30-årsfest hos Malin. Det var himla trevligt och kvällen bara rusade förbi! Trevliga människor, intressanta samtal, goda drycker, gott snacks (även raw varianter fanns) och lite snurrigt frågespel. Nån gång efter midnatt tog förnuftet över och jag fick börja bege mig för att hinna sova lite innan det var dags att köra hem igen.

Jag hade preppat innan med lite partylack, inspirerad som jag blivit av Ulrikas blogg. Jag hittade ett roligt partylack på ICA från Wet'n'Wilds Fergiekollektion.



fredag 20 september 2013

Tapasmiddag

Ikväll var det så dags för en lite mer omständlig middag. Temat denna gång var tapas. Spanska smårätter på längden och tvären. Middagen intogs hos Peder, Sara och Agnes tillsammans med Hanna, Johan och Elenor. Vi hade pysslat på först på varsitt håll och när vi samlades hade vi mat i överflöd, som vanligt. Inte någon raw middag idag. 

Vi åt spanska köttbullar med mandelsås, tonfiskpaj, tortilla (den spanska varianten som är en omelett, inte den mexikanska som innebär bröd), vinkokt chorizo, lax med mojosås, risfyllda tomater, ruccola med serranoskinka, apelsin med fänkål, hummus, kantarellchutney, manchego, tomat- och fetaostsallad och ännu mer. Jag behöver väl inte säga att det var fantastiskt gott och trevligt. 




Och först fick vi börja med att bygga en landgång.



måndag 16 september 2013

Vardagskväll

Ett par tidningar och lite snacks, sen har man en perfekt vardagskväll. Nya mattidningen inspirerade till en projektmiddag som jag haft planer på ett tag, ni vet en sån där middag med särskilt tema som tar ungefär en hel dag att tillaga, som sushi, men annat tema denna gång. 

Man kan väl säga att mat och mode är ett par av mina stora intressen, ungefär som resten av befolkningen, så unikt? Nej, men det räcker gott att vara som andra.

 
Är inte mönstret på den här chokladen fint, så säg? 

söndag 15 september 2013

Veckohandlat

Jag har förstås inte släppt raw food helt. Snarare inte alls. Finner att jag äter mer och mer frukt. Och det går bananer i rätt stora mängder. Har lagt upp några här. Fler i skafferiet.

Räknar med att få fylla på fruktfatet om några dagar. 


lördag 14 september 2013

Höstpromenad

Det blev en skön höstpromenad idag. Hösten är så vacker i fjällen. 






torsdag 12 september 2013

Resultat

Dagen har fått mig att fundera över resultat. Det är tanken om att uppnå resultat som driver oss framåt. Det är inte alltid som resultatet blir som vi önskar, eller så kanske det dröjer längre än vi väntat oss att nå det resultat som vi förväntat oss. Kanske är vi ibland bara nyfikna på vilket resultat en handling leder till.

Bäst är när resultatet blir som vi hoppats på. Det är härligt när man kan känna att uppnår resultat som har positiv effekt. Jag fick ett positivt besked om ett uppnått resultat idag.

Innan jag började med rawfood-projektet så hade jag träffat min läkare, som meddelade att mina kolesterolvärden inte var bra och att de faktiskt blivit försämrade trots ökad medicinering. Ingen förklaring fanns till varför det var så. Läkaren funderade på att sätta in en medicin, men berättade att en bieffekt var att den kunde leda till bestående men på muskelvävnaden. Det lät inte bra i mina öron. Det lät illa i mina öron. Det var inte ett resultat som jag önskade. Med det i åtanke tänkte jag att raw food kanske skulle kunna förbättra värdena. Jag har genom åren testat det mesta annat, ätit lightprodukter, vegetariskt, GI mm. Så det var en av anledningarna till att jag ville testa raw food mer på allvar och inte bara lite då och då. Jag frågade läkaren om ändrad kost skulle kunna förbättra värdena, men han lät skeptisk till det och berättade att kosten bara utgör en del av varför man har högt kolesterol. Äh, jag ville testa i alla fall.

I måndags var det dags för sluttest. Då var ju rawfood-projektet avslutat. Idag fick jag veta resultatet. Läkaren ringde idag upp och berättade att jag hade betydligt förbättrat min kolesterol-profil. Alla värden kring kolesterolet hade blivit bättre, ganska mycket bättre. Grattis till mig!

Det här var ju ett önskat resultat så nu har jag ju inget annat val än att fortsätta.

Firade med gazpacho, helt raw naturligtvis.



söndag 8 september 2013

Dag 97-100 - Projektavslut

Plötsligt har hela helgen runnit iväg. Vi har haft fantastiskt väder och jag har försökt vara ute så mycket som möjligt.


Jag sitter nu och funderar på hur jag ska summera de sista dagarna på mitt lilla projekt, men det är egentligen inte så mycket att säga. Smoothies och sallad har blivit vardag. Känns inget konstigt att måltiderna nu består av grönsaker, frukt och lite nötter. Det är inte kostigt att äta kalla måltider. Framöver kommer jag inte att hålla mig enbart till det, men förmodligen kommer jag ändå att försöka hålla fast vid det i rätt stor omfattning, för det känns bra. För mig förefaller det logiskt att den mat som vi förmodligen är bäst lämpade att äta är just frukt, grönsaker, nötter och frön i sin råa form, möjligtvis med lite fisk och eventuellt kött ibland. Kolhydratrik mat, ja, men kolhydrater som vi är designade för att hantera, inte vitt socker och halvfabrikat.

Du, som eventuellt vill testa att äta raw food - gör det! Om du vill testa en riktigt intensiv period - räkna med att det är en prövning, den första tiden, man blir förstås sugen på allt som man vanligtvis äter, pasta, grädde, ost. Håll ut, eller ge efter litegrann, men inte för tidigt, för då faller man lätt tillbaka helt. Jag är själv förvånad över att jag faktiskt inte har sug efter ost längre.

En intensiv period har varit bra på så sätt att vanorna har brutits. Nu är det inte svårt att hitta på något mellanmål eller kvällsfika, som inte är smörgåsar. Frukosten har varit det enklaste att byta ut, så ska man börja någonstans så kan man börja där. Beroende på hur du väljer så får du lätt i dig några hundra kalorier till frukost i en smoothie och det klarar man sig på ett tag (jfr havregrynsgröt utan tillbehör ca 140 kalorier/port).

Hunger? Blir man inte hungrig av att äta bara frukt och grönsaker? De första dagarna kände jag en intensiv hunger. Intensiv. Kroppen ville ha en massa onyttigheter. Då undrade jag om jag höll på svälta mig själv, men det kan jag meddela att jag inte håller på att göra. Jag har hållit lite koll på vikten och jag gick faktiskt ner i vikt ett tag, men nu när jag vägde mig idag så kan jag meddela att jag ligger på plusminus noll jämfört med när jag började. Däremot har kroppen omstrukturerat sig lite, till det bättre, och det tycker jag är märkligt. Jag känner mig starkare och sundare. Jag tycks alltså ha hittat en bra balans på matintaget, och den där hungern som jag kände från början, känner jag inte längre. Min målsättning var ju heller inte att gå ner i vikt, även om man lätt kan göra det med denna kost. Jag ville hitta något som känns bra för hälsan och det har jag gjort.

onsdag 4 september 2013

Dag 96 - Fytokemikalier

Det är dags att nämna fytokemikalier. Vad är det??? Jo, det är superämnen som finns i raw food, alltså grönsaker, frukt, bär, frön och nötter. De anses inte vara livsnödvändiga, såvitt vetenskapen vet idag, men deras hälsoeffekter är fantastiska. Detta är ett område som man inte forskat klart om och man tror att det kan finnas runt hundratusen olika fytokemikalier, men ofta finns hundra olika, eller mer fytokemikalier i en enda planta. Några av effekterna av fytokemikalier är följande

- antioxidativa (dvs de neutraliserar fria radikalier som annars skadar kroppen)
- sänker högt kolesterol
- antiinflammatoriska
- antibakteriella, motverkar svamp och virus i kroppen,
- bra för hjärtat, sänker t ex blodtrycket
- motverkar benskörhet
- anticancerogena

Ät grönsaker och frukter av olika färg för att få i dig många olika fytokemikalier. Superstjärnorna när det gäller fytokemikalier är de mörkgröna grönsakerna, t ex spenat, grönkål, broccoli, men också blåbär, tomater, vitlök, linfrön och citrusfrukter.

Varför man helst ska äta grönsakerna råa är förstås för att upphettning och bearbetning av grönsakerna oftast medför att fytokemikalierna förstörs eller blir färre. I vetemjöl har t ex 95 procent av vetets fytokemikalier förstörts. Vissa grönsaker får dock förhöjt fytokemikalievärde vid uppvärmning, t ex tomater. I tomater ökar ämnet lykopen. När det gäller t ex broccoli, morötter och zucchini är resultatet blandat då vissa ämnen blir bättre, medan andra försämras. Ju längre koktid och högre värme desto mer förstörs fytokemikalierna.


Källa: En bok som heter Becoming Raw - The Essential Guide to Raw Vegan Diets, skriven av bl a dietisterna Brenda Davis och Vesanto Melina. Jo, jag roar mig med att läsa engelska böcker om näringslära på kvällen ;-)

Blir du inte sugen på att äta en massa frukt och grönsaker nu? (Psst... mörk choklad innehåller också fytokemikalier.)


tisdag 3 september 2013

Dag 95 - Mandelmjölk och rawbollar

Det var längesen jag gjorde mandelmjölk men jag kände mig plötsligt sugen. Därför åkte 1,5 dl råa mandlar i blöt under dagen. När de mjukats upp gick det fint att skala dem och sen mixa dem med ca 5 dl vatten och sen silade jag bort mandeln och vips - mandelmjölk.

Man måste förstås ta tillvara allt, så mandelmoset åkte ner i minimixern tillsammans med 3 teskedar rå kakao, 4-5 dadlar, 1 tesked carobpulver, 1 tesked lakritspulver och 1 rågad tesked kokosolja. Bollarna blev inte så kletiga, så det är nog inte fel med lite mer kokosolja. Mixa ihop ingredienserna, gör bollar och rulla bollarna i kokos.


Gott fika och mandelmjölken är toppen att ha i morgonsmoothien.

Måste bara kommentera den nya flugan också, 5:2-dieten. Känns som att alla håller på med den. Jag kanske inte borde kommentera den för jag vet egentligen inte så mycket om den, men för mig förefaller det ologiskt, att äta alldeles för lite två dagar i veckan. Är det inte bättre att äta mindre eller bättre alla dagar i veckan istället och är det inte stor risk att man äter mer övriga dagar så att man ändå inte minskar ner sitt kaloriintag, för det är väl en kaloriminskning man vill åt? Men vad vet jag. Jag vill inte låta dömande, för jag äter ju minst sagt märkligt själv, och 5:2 verkar ju funka för en del. Man borde få bättre känsla för den mängd mat man äter genom 5:2, det har jag också fått genom rawfood, och det kanske gör störst skillnad. 

måndag 2 september 2013

Dag 94 - Raw morotssoppa

Slängde ihop en raw morotssoppa till lunch idag och restena fick bli middag. Den blev riktigt god. Tog lite av det som jag hade hemma, som jag tänkte kunde passa ihop.

Jag har haft lite svårt för raw soppa, tycker att det är lite läskigt med kall gegga, men avokadosoppa gillar jag ju och nu har jag börjat bli sugen på andra soppor också. Här är receptet på dagens geggamoja ;-)

Raw morotssoppa (2 portioner)
1 dl blötlagda råa cashewnötter
6-7 st blötlagda soltorkade tomater (de var torra innan, inte inlagda i olja)
1 morot
½ klyfta vitlök (tycker lätt att vitlöken tar över smaken om det är för mycket)
1 rejäl näve med färsk koriander
lite ramlökssalt (Renée Voltaire)
2-3 dl vatten, beror på vilken konsistens man önskar

Häll av vattnet från nötterna och tomaterna. Häll i blender tillsammans med övriga ingredienser. Mixa. Klart!







söndag 1 september 2013

Dag 92-93 - Snart slut

Snart har det gått 100 dagar. Den här kosten har börjat bli en vana. 

Igår blev det lite återfall. Ville fika på nya kaféet Fica, och där blev det räksallad. Mycket gott, och mestadels hälsosamma saker. Pastan därunder år jag bara ett par bitar av. Föll mig inte i smaken, men jag har aldrig varit nåt fan av kall pasta. 


På kvällen skulle vi ut och äta med morbror och moster och menyn visade på vegetarisk pizza, men när jag frågade så fanns det även falafel, och det fick det bli. Med pommes, och så bad jag om mycket sallad. Jag bad inte om bara sallad för jag ville inte äta bara isbergssallad, som vanligtvis serveras på restaurang. Det mesta av pommesen blev kvar på tallriken. Och bean åt jag inte mycket av. Kändes som att den bara lade sig som en otäck hinna i munnen och sen på kvällen mådde jag inte bra. Jag som brukar gilla pommes och bea! No more? Vet inte. Känner inget sug nu i alla fall. 


Svårt att säga hur det känns men något förändras i kroppen, till det bättre, med raw food. 

Det är sant som jag hörde i en rawfoodfilm som jag nyss sett. 

"Raw food känns bättre än upphettad mat smakar".