fredag 31 maj 2013

Utmaningen

Den som är observant har sett att bloggen plötsligt bytt skepnad. Jag har hittat en utmaning till mig själv. Jag bestämde mig i och för sig för ett tag sedan, men sen har jag tvekat in i det sista om jag verkligen ska blogga om det. Då blir jag ju faktiskt tvungen att genomföra det hela, annars får jag stå där och skämmas.

Jag har alltså tänkt äta raw food i 100 dagar från och med 1 juni 2013. Den som brukar läsa bloggen vet att jag äter raw food lite då och då, men jag gör det långt ifrån hela tiden.

Varför gör jag det här? För att jag vill. För att jag tror att jag mår bra av det. För att jag inte ska slarva med maten utan se till att äta bra istället.

Följande gäller:

Sophies raw food-lag
1 § Sophie får äta endast raw food.
2 § Med raw food avses en kost på grönsaker, frön, nötter, frukt och groddar som inte upphettats över 42 grader Celsius.
3 § Undantag från 1 § gäller
          1. på resor, eller
          2. en gång per vecka. Med vecka avses tidsperioden måndag-söndag. 
4 § Undantag enligt 3 § gäller endast för vegetarisk kost. Om undantag enligt 3 § 1 skett får inte undantag enligt 3 § 2 ske samma vecka. Undantag enligt 3 § 2 som ej nyttjas förfaller omedelbart vid veckans slut.
5 § Undantag från 1 § gäller även för grönt te eller örtte, rostade och/eller saltade nötter, oliver och soltorkade tomater samt smaktillsatser, t ex kryddor, vinäger, honung, soja och senap.
6 § Alkohol får ej förtäras.
7 § Mejeriprodukter får ej förtäras, om de inte ingår i undantagen enligt 3 §.
8 § Kött, fisk eller ägg, ej heller av råkvalitet, får ej förtäras.
9 § Lagen upphör att gälla omedelbart om allvarliga hälsorisker uppstår.

Lagen träder i kraft den 1 juni 2013.
Lagen upphör att gälla den 9 september 2013.

lördag 25 maj 2013

Amsterdam i bilder

Amsterdam kom och gick så fort. Det var en välbehövlig resa och vi hade det jättebra, förutom vädret. Man blev rätt så trött av alla intryck och av att hålla igång från morgon till sen kväll.
 
Här kommer några bilder.
Red light district såg inte riktigt ut som jag trodde. Amsterdams äldsta stadsdel, som är riktigt mysig, men vars gränder dock visar upp en kommers som inte kändes ok. 
Gänget samlat på en mycket bra japansk restaurang, som hade jättegod mat. Vissa i sällskapet påpekade att den röda och svarta inredningen och dova belysningen gav ett amsterdamskt porrigt intryck. Restaurangen får stort plus för att de hade hiss upp till balkongen, så vi kunde sitta där, och dessutom hade de en bra handikapptoa, vilket annars är ytterst sällsynt.
 
Fika- och värmepaus intill blomstermarknaden. Nej, jag köpte inga tulpaner. Kameran redo och en balja kaffe, då har man det man behöver.
 
Trånga små gränder i Jordaan, där vi fick ett litet avbräck från centrums, av turister, packade gator. Där hittade vi vintageaffärer och en kvartersrestaurang som hade god mat.
 
Amsterdam by boat. Vi var förstås tvungna att åka lite på de många kanalerna och hade en speakerröst i högtalarna som vi hörde sisådär bra, men lite lärde vi oss kanske något. Sen såg vi vissa hus som är smalare än andra.
 
Ett par matbilder känns på sin plats. Det blev en hel del fiskrätter, som de är jättebra på, ovan grillad tonfisk och bredvid en härlig jordgubbsbakelse. En del av maten var som små konstverk. Hur får man till sånt mönster på såsen?
 
Amsterdam by night. Amsterdam är en trygg stad, även när man strosar runt sent bland gränderna. Eller så var det vi som inte fattade bättre.
  
Resan ledde till ett och annat skratt. Vi tyckte att namnet på den här baren var som menat för oss, eller...?
 
 
Inget Amsterdam utan Rembrandts Nattvakten, som vi beskådade både som staty på Rembrandtplein och tavla på Rijksmuseum.

Staden är helt klart värd att besöka!

lördag 18 maj 2013

En hälsning från Amsterdam

Här kommer en liten rapport. Stor stad men med ett lugnt tempo, eller så är det bara vi turister som uppfattar det så. Jag sätter i alla fall stans tillgänglighet på prov. 

När vi kom så hade jag inte bokat någon transfer från flygplatsen. De som hjälpte oss av flyget verkade tro att jag var knäpp. Men de var hjälpsamma och till slut så var det ordnat med tåg och så vidare med spårvagn. 

Amsterdam har hittills visat sig från sin grå, kalla och regniga sida, så nu känns det som att man gärna ser den andra sidan också. När vi kom regnade det, igår regnade det, men idag har det faktiskt varit uppehåll. Tur att jag i alla fall köpte en regnponcho innan vi åkte. Borde dock inte ha tagit bara sommarkläder. 

Hotellet är över förväntan och badrummet är gigantiskt i hotellmått mätt.

Hittills har vi strövat runt i centrala stan och insupit atmosfären, gått på loppis, vintageaffärer och andra affärer. Doften från coffeeshops finns överallt. Husen är mysiga, sneda och otillgängliga. De lagar mycket god mat här och nu ska vi snart ut och äta igen. 


lördag 11 maj 2013

P(r)eppar

Snart dags för lite äventyr! Veckorna har bara flugit fram och jag har knappt hunnit med att tänka på att det snart är dags för en tripp utomlands. Stadsweekend i Amsterdam nästa helg!

Innan dess ska jag hinna med en tripp till Stockholm, Umeå och Östersund.

Idag har här färgats och vaxats och väskan är proppad med kläder, allt för att preppa för den förväntade sommaren. Naglarna har fått inta nyansen New Love, så nu är jag redo.


söndag 5 maj 2013

Årets experiment har börjat

Fick lite extra hjälp i helgen då det var dags att påbörja årets växtexperiment. Rosenbönor och vaxbönor åkte ner i jorden. Grönsakerna som ska få växa i blombänken utomhus får vänta lite till, annars kan de få det lite väl kallt om groddarna.

Jag hoppas i alla fall på större bönskörd än i fjol då jag fick tre stycken bönor om ca 5 cm. Det borde inte bli sämre i år.

Sommardäcken har åkt på i helgen, och så började det snöa...

onsdag 1 maj 2013

Valborg

Det blev valborgsfirande på Söderlund&Persson. Majbrasan missade jag, men lite sent omsider stapplade vi in på puben, där det var ganska bra drag, och än fler valborgfirare dök upp allt eftersom. Lars Jonas Johansson med polare underhöll med bra musik, lokala slagdängor blandade med andra kända låtar. Positiv stämning rådde och billigt i baren. Riktigt trevligt blev det och efterfest hos mig, så det blev sent, men helt klart värt det. Man får aldrig glömma att ha kul!

Trots att sängen intogs först vid fyrasnåret så blev det en ganska tidig morgon, då jag vaknade pigg och kanske inte helt utvilad, men tillräckligt för att inte låta dagen bara passera förbi. Har nu städat och grejat och väntar på en smulpaj som står i ugnen.

Söderlund&Persson


En påminnelse om gårdagen, nu undanstädad.