tisdag 27 november 2012

God morgon!

Ute är det mörkt och väldigt lugnt. Jag kör en rivstart på dagen med en green smoothie på spenat, färsk ingefära, solroskärnor, linfrön, vetegräspulver och äppelmust. Fräscht, nyttigt och välbehövligt för att komma igång på morgonen, kände jag. God morgon!

söndag 25 november 2012

Helgsoft

Det har varit en lugn helg även om den har varit fylld med vardagsgöromål, ni vet matlagning, inköp, städning och allmänt pyssel.

Idag var vädret härligt också. Lagom temperatur, lite snö på marken, som tagit bort värsta halkan och gjort landskapet ljust och mer böljande. Perfekt för promenad. Upptäckte att mina skor visst inte var några vinterskor, glömde tydligen vinterskorna i flyttpackningen, så det blev kallt om fossingarna. Nu står dock vinterskorna i garderoben så nästa gång är jag redo.

lördag 24 november 2012

Raw mini-cupcakes!

Hemmapyssel. Kände absolut för att baka något idag eftersom det är kul att baka och jag har köpt en mini-cupcakeplåt som behövde invigas. Sen är det ju det där med att jag inte tycker så mycket om kakor och sånt. Jag såg för mitt inre och till min förskräckelse hur jag skulle stå där med en hel plåt muffins som jag inte skulle veta vad jag skulle göra av. Nej, det fick bli en Sophie-variant på bakningen, det vill säga raw cupcakes.

Jag slog till på chokladcupcakes med apelsincashewgrädde. Inspirerad av ett recept på internet gav jag mig i kast med bakningen.

Tillvägagångssätt:

Smält 5 rågade matskedar raw kokosolja i vattenbad. Kokosolja smälter vid låg temperatur. Blanda i 1 dl raw kakaopulver, lite kardemumma, kanel, vaniljpulver (inte vanillinsocker utan riktig vanilj) och en nypa salt.

Mixa 3 dl nötter. Jag tog valnötter och hasselnötter. Tillsätt 5 st dadlar och mixa lite till. Häll i oljeblandningen i nötblandningen och mixa lite till så att allt är blandat. Häll upp i minimuffinsformar. För mig blev det 16 st. Ställ i frysen 10 min.

Mixa 1 dl cashewnötter till pulver. Riv lite skal av en apelsin och blanda ner i nötterna samt tillsätt lite vatten, en tesked honung och mixa till gräddig konsistens.

Ta ut cupcakesen ur frysen och toppa med apelsingrädden. Ät!


 
 
 

fredag 23 november 2012

Äntligen i Lilla huset

Jag tror det knappt själv men nu har jag flyttat in! Verkar som att jag dessutom kommer att vara hemma ganska länge. Det känns märkligt. Så lång tid med ständiga resor så någon månad utan resor blir underligt, men ärligt talat rätt skönt att få landa lite.

Det är nu jag har tänkt börja äta hälsosamt och ta itu med träningen och så vidare... Ja, vi får väl se hur det blir med den saken.

Jag hoppas att mitt nya kylskåp fortsätter hålla lämplig temperatur eftersom det är självreglerande. Dess föregångare behagar vara så tekniskt utvecklat att det bara håller kylan vid särskilt utvalda tillfällen, som dock inte synkats med mina utvalda tillfällen. Dagens moderniteter.

Det är i alla fall skönt att vara hemma. Hemma.

 
Lilla huset i novemberskrud
 
Mitt nya kylskåp

söndag 18 november 2012

Föredrag om sånt jag föredrar

Peder och jag höll föredrag idag om hur härligt det är att uppleva fjällen. Vi har ju dessutom privilegiet att bo mitt i fjällen så för oss är det enkelt.

Började längta till att åka ut så jag gick igenom lite bilder och hittade nedan från i våras. Snart är det dags igen.

torsdag 15 november 2012

Schampo och balsam

Den här veckan utspelar sig för min del på lite olika ställen. Hittills Umeå och Härnösand och nu Stockholm. Har installerat mig i helgens hem, alltså hotellet. Gillar detta hotell. De har både schampo och balsam till skillnad från vissa som bara har tvål. Håret blir som svinto efter att man tvättat det med tvål och bekväm som jag är så drar jag sällan runt på schampoflaskor i packningen. Har så mycket andra nödvändigheter som måste med... Känner att jag redan är hungrig så nu är det bäst att lägga sig så man snart får äta hotellfrukost.

måndag 12 november 2012

Lite som ett vrak

Toppar just nu min långdragna förkylning med nån slags ögoninflammation. Vaknade med knallröda ögon och så har de varit idag, och det beror inte på en hård helg...

Kollegorna har tittat lite tveksamt på mig idag för jag må ha framstått som ett vrak, med hostattacker och snörvel, blodsprängda ögon och inget smink.

Försöker nu få ordning på mig själv med rengöringsservetter för ögonen och dunderhonung från Apoteket. Hoppas på en fräschare version av mig själv imorgon.

lördag 10 november 2012

Birdie nam nam

Ripor är fina små varelser. Några har dock mött sitt öde i Peders ripsnaror och har sen legat i frysen och väntat.

Idag blev det dags att göra slag i saken och se om man kunde tillaga dem. Peder kunde med viss vana hantera pippin även om den var rätt frusen.

Väl fjäderlös hamnade den i stekpannan och har nu funnit sin väg ner i våra magar.

Vi stekte den med lök och kryddade bara med salt, vitpeppar och viltkrydda. Till har vi ätit rödvinssås och ugnsrostad potatis och morötter.

Jag, som aldrig ätit ripa förr, förvånades över att det var riktigt gott, men lite väl köttigt för mig, som vanligtvis undviker kött. Kan rekommenderas.

torsdag 8 november 2012

Måste vara nåt fel på mig

Ni vet ju att jag gillar matprogram, så även Hela Sverige bakar. Däremot är det, det enda matprogram som jag ser utan att bli sugen på det som tillagas. Tycker ändå om det för jag vill veta hur man gör. Gillar det tekniska. Bakverk och sötslisk är inget som jag är särskilt förtjust i, äter hellre förrätt än efterrätt, och som efterrätt äter jag helst ost. Visst, jag kan bli supersugen på godis, men blir nöjd efter att ha ätit 4-5 godisar så en godispåse räcker i en evighet. Den där halvkilos påsen jag köpte för ett tag sen räckte hela resan och resten åkte i soporna. Det måste ju vara nåt fel? Alla gillar väl tårtor och kakor och sånt?!

Här är i alla fall en bild på en jättegod cheesecake som jag åt till efterrätt för några veckor sen.


tisdag 6 november 2012

Vintern på väg

Befinner mig i Piteå på jobb. Känns lite lyxigt att bara vara hemifrån två dagar. Körde genom ett vackert vinterlandskap och såg räv, rådjur, renar och en stor, stor fågel som flög lågt och rätt nära bilen.

Jag gillar vintern och nu börjar den komma. När jag var i Hemavan i helgen blev jag förvånad, vilket jag väl inte borde ha blivit, över att det var full rulle i backen. Tycker om när allt vaknar till liv efter det lugnare sommarhalvåret. När knäna läkt ihop ordentligt vill jag ge mig ut på isfiske.

Nedan, backen i Hemavan i full gång på eftermiddagen. Backen håller jag mig dock ifrån. Den får roa andra.

lördag 3 november 2012

Jobbat, hostat och snorat

Den här veckan har det inte blivit mycket bloggning. Det beror på att jag jobbat en hel del plus att den där förkylningen som dök på mig förra veckan har hållit i sig och gjort mig rätt seg.

Nu njuter jag av att det är helg. Mitt lilla hus har fått stå ensamt ända till idag, och för blommornas del var det nog på håret. Har gjort lite upplivningsförsök som jag får se om de lyckas. Garderoben är nu redo för mina kläder så snart kanske det faktiskt blir realitet av att flytta in!

Först tänker jag försöka kurera hostan med en Jäger som står och väntar på mig...